Collbató no aprofita els fons europeus

Spread the love

Article de Gemma Rodríguez Quiñonero, publicat a Línia Nord de març 2022.

La pandèmia del coronavirus i les seves conseqüències econòmiques i socials han estat autèntics desafiaments històrics per al conjunt del planeta. Una de les grans lliçons que n’hem d’extreure és que les administracions, ara més que mai, hem d’impulsar polítiques innovadores per a transformar els nostres municipis i permetre, d’aquesta manera, que la recuperació econòmica i social no deixi ningú enrere.

En aquest sentit, i com és sabut, el Consell Europeu va acordar el 2020 els fons europeus Next Generation amb la finalitat que els diferents països de la UE poguessin fer front als diferents reptes econòmics i socials que ha deixat la pandèmia.

Una de les dotacions més importants dels fons europeus és el Mecanisme per a la Recuperació i Resiliència. L’objectiu d’aquest pla és aconseguir una recuperació que tingui en compte l’emergència climàtica i, per tant, la sostenibilitat, però també la digitalització dels sectors socials i econòmics.

Al nostre país els fons s’estan estructurant en deu polítiques palanca: agenda urbana i rural, transició energètica justa i inclusiva, infraestructures i ecosistemes intel·ligents, digitalització d’indústries, serveis i pimes…

Els fons europeus suposen una oportunitat històrica per a transformar Collbató. Tanmateix, tenim un problema: la manca de rumb i lideratge del govern municipal. No fer els deures té conseqüències i, en el nostre cas, molt negatives: el govern municipal ha presentat només un projecte per a una de les múltiples convocatòries a les quals opten les localitats de menys de 5.000 habitants.

Collbató necessita un canvi de rumb. Resulta incomprensible que una administració pública desaprofiti inversions per a transformar, i millorar la qualitat i el servei de les seves empreses, el seu teixit econòmic i comercial, la seva indústria i, en definitiva, la qualitat de vida de les seves veïnes i veïns. En el cas del nostre poble, val la pena recordar que tenim un polígon industrial quasi fantasma i ple d’equipaments tancats des de fa anys, conciutadans i conciutadanes a l’atur, urbanitzacions a l’espera d’ inversions promeses, comerços locals que volen digitalitzar-se, zones verdes a millorar…

Tenim molta feina per a fer, però l’alcalde Solà i el seu govern han demostrat sobradament la seva incapacitat per a gestionar una situació que, sí, és nova i complexa, però que altres consistoris de menys de 5.000 habitants de la comarca i del conjunt del país han sabut amb responsabilitat i rigor.

Els i les socialistes de Collbató seguirem treballant per a que el govern local no desaprofiti més oportunitats, i construint una alternativa sòlida per a passar pàgina d’un executiu que, al nostre entendre, no està a l’alçada de les circumstàncies.

Gemma Rodríguez Quiñonero

Portaveu

Grup Municipal del PSC